Frans Caignie et Claire Dumortier – 2012

Het kasteel van Boussu* bevindt zich in de gemeente Boussu in de provincie Henegouwen.

In het jaar 2012 werd door Frans Caignie en Claire Dumortier een studie gemaakt van de Antwerpse majolicategels die bij opgravingen op het terrein van het voormalig kasteel het licht zagen. Getuigen van drie verschillende tegeldecors werden er aangetroffen. Deze studie werd nooit eerder gepubliceerd**.

Vooreerst één enkel exemplaar, een fragment van een tegeldecor dat gekend is van de ontwerpen van Francisque Pellegrin in zijn tractaat La Fleur de la Science de Pourtraicture. Patrons de Broderie, Façon Arabicque et Ytalique gepubliceerd te Parijs in 1530. De vondst van dit uitzonderlijk fragment was een gelegenheid om de 13 overige gekende tegels of fragmenten met dit decor, afkomstig van acht verschillende vondstplaatsen en museumcollecties verspreid over vier landen gezamenlijk te bestuderen en te publiceren. Behalve de museumcollecties zijn alle tegelvondsten afkomstig uit kastelen en landhuizen van heren van hoge stand. 

De tweede reeks bevat één enkel gaaf exemplaar en 43 fragmenten. Ze vertonen een geometrische compositie van gevlochten cirkelbanden waarvan elke tegel slechts vier kwartexemplaren bevat. Dit decor was reeds gekend in het Antwerpse 16de-eeuwse productengamma.

Een derde gelijkaardig decor verschilt van het vorige enkel in de vorm van de bloemknop bovenaan de ingesloten palmet. Een belangrijk verschil is nog dat deze tegel bedoeld is om geplaatst te worden op zijn punt. Dit kan opgemaakt worden uit het feit dat driehoekige exemplaren gevonden zijn met ditzelfde decor. Deze driehoeken dienen om openingen op te vullen die ontstaan aan de rand van een muur bijvoorbeeld.
Van dit decortype werden 11 stuks opgegraven waarvan 4 tegels heel zijn en vijf een driehoekvorm hebben.

* Website van het kasteel : Accueil – Château de Boussu | Parc et Centre d’interprétation (chateaudeboussu.be)
** Mogelijk wordt de studie in 2024 gepubliceerd in “Vie Archeologique“. van