DE BERARDO COLLECTION

800 anos de história do azulejo

800 años de historia del azulejo

Het Museu Berardo Estremoz bevat een van de grootste privécollecties van wat de Portugese kunstvorm bij uitstek zou worden. Uit de openingsrede van het museum door de heer José Berardo, Voorzitter van de Vereniging voor Collecties:

De opening van het Museu Berardo Estremoz is voor mij de vervulling van een droom.
De presentatie van een deel van onze Tocha Palace vervult een grote wens van mij, namelijk de realisatie van kunstwerken delen met het grote publiek. Grote kunstwerken zijn pas groot wanneer zij voor iedereen toegankelijk zijn, begrepen, gezien en bewonderd worden.
Mijn passie voor tegels begon op de schoolbankjes. Naast het raam van de klas lag een tegel met de afbeelding van een ridder.
Ik groeide op en reisde de wereld rond met dit beeld van de ridder die vaak in mijn gedachten opkwam.
Toen ik naar Portugal terugkeerde, ontdekte ik de tegels en natuurlijk raakte ik geïnteresseerd in en verliefd op deze kunstvorm.
Ik was verblind door de rijkdom en verscheidenheid van de motieven, de uitbundigheid van de kleuren, de uitmuntendheid van de omlijsting, de prominentie van de architectonische elementen, de verfijning van de technieken, de originaliteit van het gebruik en de bestendiging ervan in de tijd. De Portugese tegel is een erfgoed geworden van uniek cultureel belang op wereldschaal.
De collectie die nu in het Museu Berardo Estremoz te zien is, is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw en weerspiegelt persoonlijke smaak. Met een meer uitgesproken aanwezigheid van bepaalde typologieën, is het tegelijkertijd een verzameling van belangrijke werken van synthese van Portugese tegels.

De webmaster van Tegels-uit-Antwerpen.be wenst het Museu Berardo Estremoz te danken voor de mogelijkheid om de catalogus van hun tegelcollectie op deze website te kunnen weergeven.